Dieta, odżywianie i zdrowy tryb życia pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Dlatego tak ważny jest niedawny obszerny przegląd nawyków związanych ze stylem życia i profilaktyką raka. Nie opiera się na jednym małym badaniu, które wzbudziło sensację w mediach. Raczej ten przegląd wydestylował wyniki ponad 7000 badań w jednym 517-stronicowym oświadczeniu i jest wspierany przez czołowe organizacje zdrowotne na całym świecie, w tym Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa i Światową Organizację Zdrowia

Przegląd zatytułowany „Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective” i koordynowany przez World Cancer Research Fund i American Institute of Cancer Research jest wynikiem pięcioletniego badania przeprowadzonego przez 21-osobowy panel. wybitni naukowcy z całego świata.
Nie zaczynali też od zera. Jest to drugie wydanie (pierwsze wydanie zostało opublikowane w 1997 r.) tomu, który dr Gail Harrison, badaczka z UCLA i członek Institute of Medicine, nazywa „Biblią Żywienia i Raka”.

To jest nauka. Parafrazując starą reklamę E.F. Huttona:

Kiedy mówi ten dokument WCRF/AICR, ludzie powinni słuchać. Jest to największy raport na temat stylu życia i profilaktyki raka.Jest więcej dobrych wiadomości. Raport przedstawia 10 kluczowych zaleceń dotyczących stylu życia, które oferują potężne środki zmniejszenia ryzyka wielu, być może większości nowotworów. A te 10 rekomendacji bardzo przypomina to, co już obserwujesz – program Pritikin.

Tak więc, aby optymalnie zapobiegać rakowi, nie ma potrzeby dawać się wciągnąć w najnowszy chaos w wieczornych wiadomościach. Nie musisz się zastanawiać, czy postępujesz właściwie. Jesteś.Wydaje się, że złe nawyki żywieniowe i palenie tytoniu przyczyniają się do powstania sześciu najczęstszych rodzajów raka. Oto zalecenia Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego, które pomogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Każdego roku u prawie 1,5 miliona Amerykanów diagnozuje się raka; jest ponad 500 000 zgonów rocznie. Obecnie około 35% Amerykanów ma możliwość zachorowania na raka w ciągu swojego życia. Wydaje się, że złe nawyki żywieniowe i palenie tytoniu przyczyniają się do powstania sześciu najczęstszych rodzajów raka.

American Cancer Society zaleca, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka:

1. Utrzymuj idealną wagę ciała. Raki macicy, pęcherzyka żółciowego, nerek, żołądka, piersi i okrężnicy są związane z otyłością.
2. Zmieniaj codzienną dietę. Jedz z umiarem, korzystając z szerokiej gamy potraw.
3. Jedz co najmniej 5 do 9 porcji owoców i warzyw dziennie. Dobrą zasadą jest spożywanie co najmniej trzech różnych kolorów owoców i warzyw każdego dnia. W barwniku owoców i warzyw znajdują się różne bioaktywne składniki, które mogą zmniejszać ryzyko raka.
4. Jedz pokarmy bogate w błonnik pokarmowy. Żywność o wysokiej zawartości błonnika obejmuje pełnoziarniste płatki zbożowe, rośliny strączkowe i warzywa. Diety bogate w błonnik wiążą się ze zmniejszonym ryzykiem raka okrężnicy.
5. Zminimalizuj dzienne spożycie tłuszczu. Idealnie wystarczy od 25 do 30 gramów tłuszczu. Jednak diety z ograniczeniem tłuszczu nie są zalecane dla małych dzieci.
6. Jeśli palisz, PRZESTAŃ. Jeśli jesteś w pobliżu kogoś, kto pali, odejdź. Ludzie, którzy rzucili palenie – niezależnie od wieku – żyją dłużej niż ci, którzy nadal palą. Rzucenie palenia zmniejsza ryzyko raka płuc, krtani, przełyku, jamy ustnej, trzustki, pęcherza moczowego i szyjki macicy. W nikotynie znajduje się ponad 4000 związków chemicznych i 43 różne substancje rakotwórcze. Palenie jest najczęstszą przyczyną śmierci w naszym społeczeństwie.
7. Ogranicz ilość spożywanego alkoholu. Spożywanie alkoholu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka przełyku, jamy ustnej i gardła oraz raka piersi. Osoby spożywające duże ilości piwa mają również zwiększone ryzyko raka odbytnicy. Zwiększoną zachorowalność na raka wątroby obserwuje się również u alkoholików.
8. Ogranicz spożycie soli. W szczególności należy unikać produktów peklowanych, wędzonych i konserwowanych azotynami. Międzynarodowe badania ujawniają częstsze występowanie raka żołądka i przełyku u osób spożywających duże ilości tych produktów.
9. Przyjmuj suplementy witaminy D (1000 IU-2000 IU dziennie). Niski poziom witaminy D wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka piersi, okrężnicy i trzustki.

Co się stanie, jeśli zastosuję się do tych wytycznych?

Przestrzegając tych wytycznych i trzymając się regularnego programu ćwiczeń (2 do 3 razy w tygodniu), możesz znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Trwają dalsze badania i edukacja, aby poprawić nawyki zdrowotne obywateli amerykańskich. zobacz więcej. Dopóki nie dowiemy się więcej, rób to, co mówi mama: „Jedz swoje warzywa” – i to dużo!

Jak możesz osiągnąć te wytyczne?

• Ćwicz z przyjacielem.
• Prowadź tygodniowy zapis swoich nawyków żywieniowych i programu ćwiczeń.
• Z biegiem czasu wprowadzaj niewielkie zmiany w swojej diecie.
• Przeczytaj i bądź na bieżąco z nowymi wytycznymi dietetycznymi dotyczącymi profilaktyki raka.
• Od czasu do czasu nagradzaj siebie.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Opinie

There are no reviews yet.

Be the first to review “Dieta, odżywianie i zdrowy tryb życia pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *