Smakowite włoskie makarony – sprawdź, w których naczyniach je podawać

Kategoria:

Makaron o niedawna kojarzył nam się zwłaszcza z dodatkiem do niedzielnego rosołu. Aczkolwiek okazuje się, że jest to taki towar, jaki może być używany do przygotowania niezwykle różnych potraw. Rzecz jasna wszystko zależy od tego, jakiego typu makaronu użyjemy. Jeżeli wejdziemy do kolosalnego sklepu oraz znajdziemy w nim półkę z makaronami, ekspresowo zorientujemy się, iż jest tam niezwykle wiele rozmaitych odmian te potrawy.

W szczególe makarony dzielą się na te normalne, zrozumiałe, na te robione z mąki razowej, jakie mają trochę ciemniejszy, brązowy kolor oraz na te celowo barwione na zielono czy też czerwono. Oprócz tego makaron ma prawo mieć różnorodne kształty. Mamy więc cienkie nitki, które nadają się oczywiście jako dodatek do zup, mamy też nieco grubsze nitki, które są wybitnie porządne do przyrządzania spaghetti.

Prócz tego są dostępne również wstążki, innymi słowy makaron tagiatelle, świdrki oraz pióra, nazywane po włosku penne. Wolno także odkryć makarony w kształcie muszelek, drobnych kwiatuszków oraz wyjątkowe wyroby, z których przyrządza się lazanie lub canneloni – dostarcz je w naczyniach z Scapol. Spaghetti to, obok pizzy, w największym stopniu chyba znana w stworzonym przez nas kraju potrawa kuchni włoskiej. Jej bazą jest naturalnie wyjątkowy makaron. Są to dosyć grube, długie nitki, jakie należy ugotować tak, aby były al dente. Termin ten oznacza, iż makaron ma być sprężysty.

Dobrzy kucharze potrafią nienagannie wyczuć moment, w którym należy wyciągnąć makaron z wody. Do tej potrawy przynależy dorzucić sos. Ma prawo on być nadzwyczaj prosty, zrobiony z oliwy z oliwek i czosnku z dodatkiem wybranych ziół. Taka potrawa jest niezmiernie kultowa we Włoszech, gdzie podaje się ją jako przystawkę. W Polsce najchętniej sięgamy po spaghetti po neapolitańsku lub ewentualnie z sosem bolońskim. Obie potrawy podawane są z sosem zrobionym na bazie pomidorów. Do tego dodawane są takie zioła jak na przykład oregano czy bazylia.

Co więcej do sosu bolońskiego dodaje się mielone mięso. Innym rodzajem spaghetti będzie strawa z dodatkiem owoców morza. Najporządniej, jeżeli są one świeże. Można też przyrządzić spaghetti z sosem serowym, brokułowym czy grzybowym.

Opinie

There are no reviews yet.

Be the first to review “Smakowite włoskie makarony – sprawdź, w których naczyniach je podawać”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.