Jakim sposobem przechowywać i serwować wino?

Kategoria:

Nie wszelkie wina są przygotowywane do długotrwałego przechowywania. W znacznej większości przypadków zaleca się, aby spożyć wino tego samego roku. Na ogół, czerwone wino konserwuje się prawidłowiej niż białe. Proces starzenia się wina przebiegać może w winiarniach. Wina doborowe są przeważnie przechowywane w dębowych beczkach. Drzewo tych beczek z reguły dodaje im szczególny aromat. Nie wszystkie wina nadają się do tego, tylko około 1 procenta. W tym celu przydatna jest stała temperatura powietrza w granicach od 7 do 21 stopni Celsjusza. W największym stopniu świetną temperaturą jest 14 stopni Celsjusza.

W domach wina muszą być gromadzone w szafach lub ewentualnie piwnicach odpowiednio do tego celu przygotowywanych, które muszą spełnić pokrewne wymogi do tych, spotykanych w winiarniach (mrok, miejsce chłodne i stabilne, względnie ogromna wilgotność, brak drżeń) – radzi sklep z winami. W tych pomieszczeniach gromadzi się butelki w pozycji pochylonej lub też leżącej. Z wyjątkiem szczególnych zbiorów, nie jest potrzebne więcej niż cztery lata do otrzymania wina doskonałej jakości. Z reguły białe wino pije się chłodne, to znaczy, że ma temperaturę pomiędzy 8 a 10 stopni Celsjusza.

Wino czerwone, natomiast, pije się w temperaturze pokojowej; wskutek tego odkorkowuje się je około pół godziny przed spożyciem. Rekomenduje się spożywanie czerwonego wina o temperaturze między 18 a 22 stopniami Celsjusza. Niektórzy uważają, że bardziej dobre są niższe temperatury, w granicach 15 i 16 stopni Celsjusza; a nawet pomiędzy 13 a 14 stopniami dla wina różowego. Jeżeli chodzi o białe wino, chociaż doradza się, żeby pić je chłodne, istnieją wyjątki, kiedy pije się w klimacie zimnym. Z innej kwestii, wina musujące, takie jak szampan, można podawać w pojemnikach z lodem oraz zaleca się unikać bezceremonialnych zmian temperatury, takich, jakie się tworzą w zamrażalniku. Jeśli chodzi o szampana, chociaż jest niezwykle popularne i żartobliwe otwierać butelkę tak że wyskoczy korek oraz jego zawartość, etykieta mówi, że ma być rozpoczynany ostrożnie. Są karafki, w które przelewa się wino, by się strącił kożuch.

Opinie

There are no reviews yet.

Be the first to review “Jakim sposobem przechowywać i serwować wino?”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *